Hoe maak je een paddo-sporenspuit?
Het kweken van paddo’s is een proces dat veel zorgvuldigheid vereist, maar de moeite
dubbel en dwars waard kan zijn. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Zo
verkopen wij bij Smartshop Utrecht kant en klare growkits waarin al een geprepareerde
voedingsbodem (substraat) zit, wat een zeer gemakkelijke manier is, ideaal voor de
beginnende kweker. Mocht je geen growkit gebruiken voor de kweek, dan is een sporenspuit
eigenlijk een onmisbaar gereedschap. In de oplossing die met de sporenspuit in het
substraat geënt wordt, zitten de minuscule sporen die de genetische code bevatten voor
vele grammen magische paddenstoelen. De methode van de sporenspuit is volgens zowel
beginners als ervaren kwekers een van de beste en makkelijkste ontkiemtechnieken bij het
kweken van paddo’s. Wel blijft het belangrijk om heel secuur en voorzichtig te werk te gaan,
om zo de kans op ‘besmettingen’ laag te houden. Hieronder zal er in stappen worden
uitgelegd hoe je zo’n sporenspuit op de juiste manier maakt.
Benodigdheden
Allereerst moet je een geschikte setting hebben om je paddo’s te kweken, waarbij het risico
op besmetting zo klein mogelijk is. Een schone omgeving met weinig luchtstroom is dan ook
vereist. Een kleine ruimte waar je het oppervlak met bleek kunt reinigen geniet de voorkeur.
Daarnaast wordt het ook sterk aangeraden om handschoenen en een masker te gebruiken.
– Sporenprint van magic mushrooms. Deze zijn online verkrijgbaar alsook bij
Smartshop Utrecht.
– Steriele spuit (10-20ml)
– Steriel water
– Borrelglas of schaaltje
– Snelkookpan
– Scalpel
– Pincet
– Gasfornuis of –brander
– Hersluitbaar zakje
– Steriele handschoenen
– Mondmasker
- De eerste stap is het steriliseren van het water in het borrelglas of schaaltje. Plaats alles in
de snelkookpan en verwarm totdat je 15psi hebt bereikt. Wanneer de druk voldoende is,
verlaag je de temperatuur en kook je alles gedurende 30 minuten. Hergebruikte spuiten
kunnen in dit stadium ook toegevoegd worden. - Haal na 30 minuten de snelkookpan van de hittebron en laat het water tot
kamertemperatuur afkoelen. Dit is zeer belangrijk, omdat te warm water mogelijk de sporen
dood. Hier heb je dan niks meer aan. Het is verstandig om het afkoelen een nacht de tijd te
geven. Laat de deksel dan ook op de pan, zodat de kans op besmetting niet vergroot wordt.
3. De sporenspuit kan nu gemaakt worden. Steriliseer je pincet en scalpel boven een vlam.
4. Haal het borrelglas of schaaltje met water uit de snelkookpan
5. Haal met je pincet de sporenprint uit de verpakking. Houd het boven het borrelglas of
schaaltje.
6. Met het scalpel schraap je de sporen voorzichtig in het water
7. Vul direct je spuiten. Plaats het puntje van je eerste spuit in het water en vul deze. Het is
raadzaam om de spuit weer te legen in het borrelglas en dit enkele keren te herhalen. Dit
zorgt er namelijk voor de de sporen goed in het water verdeeld worden.
8. Na het vullen van de spuiten moet je ze 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Dit
helpt de sporen volledig te hydrateren.
9. Je kunt de sporenspuiten vervolgens in een luchtdicht hersluitbaar zakje stoppen en in de
koeling bewaren. Zo zijn ze maximaal 12 maanden houdbaar.
Gebruik van een sporenspuit
Een sporenspuit gebruiken is niet heel lastig, maar voorzichtigheid is zeker geboden. Per liter
substraat heb je niet meer dan 3ml nodig uit de sporenspuit. Dit is ongeveer twee druppels.
Als het goed is zitten er gaatjes in het deksel van de pot of bak waar je je substraat in ent.
Prik door de microporeuze tape die deze gaatjes bedekt en spuit een beetje van de
sporenoplossing op het substraat. De hoeveelheid hiervan hangt af van de grootte van de
bak of pot waarin het substraat zit.
Plak hierna een nieuw stukje microporeuze tape over de gaatjes en zet de pot op een
geschikte, warme en donkere plek. Binnen een week kan je het mycelium de plekken zien
koloniseren waar de oplossing op is gedruppeld. Hierbij zouden kleine, op watten lijkende
bolletjes tevoorschijn moeten komen.